Chystáte sa na domácu zabíjačku? Tu je 10 vecí, ktoré by ste určite mali vedieť!

Blíži sa sezóna domácich zabíjačiek a mnohí z vás sa určite tohto tradičného jesenného aktu zúčastnia. Domáca zabíjačka je tak tro­chu sviatok, príležitosť pre rodinné stretnutia a častokrát aj veľa zábavy, ale hlavne veľa chutných zabíjačkových dobrôt a špecialít. Aby vám túto radosť nič nenarušilo, zostavil pre vás najväčší internetový predajca mäsa, portál masodomov.sk, týchto 10 zásad:

1. Čo hovorí na domáce zabíjačky legislatíva SR?

Povinnosť nahlasovania domácich zabíjačiek platí už od 1. 2. 2007. Upravuje ho § 23 záko­na č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti, ktorý hovorí: „Ošípané možno zabíjať u chova­teľa na súkromnú domácu spotrebu (ďalej len domáce zabíjačky) za podmienky, že bolo za­bíjanie zvierat nahlásené príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe aspoň jeden pracovný deň vopred a boli dodržané požiadav­ky na vyšetrenie trichinely.“

2. Pozor na svalovca!

Prvoradým záujmom je ochrana zdravia ľudí pred možným nakazením sa svalovcom (trichinelou) s následnými zdravotnými násled­kami. V ostatných rokoch sa vyskytlo niekoľko prípadov tejto choroby u ľudí, ktorí uvádzali, že konzumovali surovú klobásu, tepelne neopraco­vané mäso, údené mäso a iné tepelne neopraco­vané výrobky práve z domácich zabíjačiek.

Pacienti mali teplotu okolo 39 °C, bolesti bru­cha, svalov a kĺbov, bolesti hlavy, zvracanie a hnačku. Vyšetrením sa potvrdila prítomnosť svalovca!

3. Ako a komu som povinný zabíjačku nahlá­siť?

Príslušnej regionálnej veterinárnej a potravino­vej správe (ďalej len RVPS) najneskôr 1 pra­covný deň vopred v čase do 15.00 hod. Domá­cu zabíjačku možno nahlásiť telefonicky alebo inou formu, napr. písomne (na príslušnú RVPS najneskôr jeden deň pred stanoveným termínom domácej zabíjačky), faxom, e-mailom.

4. Kde získam informácie ohľadom odberu vzorky?

Na príslušnej RVPS, odporúčame jednoducho zatelefonovať na RVPS a odborníci (úradní ve­terinárni lekári) vás budú informovať taktiež o:

● požadovanom sprievodnom liste, ktorý spre­vádza vzorku do laboratória a ktorý chovateľ vyplní

● spôsobe odberu a hmotnosti laboratórnej vzorky

● mieste, kde sa odovzdajú odobraté vzorky ur­čené na vyšetrenie

5. Ako odobrať vzorky na vyšetrenie na tri­chinely?

Odber vzorky zabezpečí sám chovateľ. Odobe­rajú sa vzorky bráničných pilierov z obidvoch polovíc jatočných tiel domácej ošípanej, v mieste prechodu do šľachovitej časti, veľkosti lieskového orecha, resp. veľkosti 5x5 cm. Pri odbere vzorky nemusí byť prítomný úradný ve­terinárny lekár. Vzorky môže odobrať chovateľ, resp. mäsiar (osoba, ktorá domácu zabíjačku vykonáva).

6. Ako vzorku doručiť na vyšetrenie?

Vzorky treba vhodne zabaliť do mikroténového vrecka alebo iného nepremokavého materiálu a uložiť do chladničky, následne treba vypísať krátky sprievodný list, ktorý pošlete spolu so vzorkami do laboratória. Chovateľ osobne alebo poslom doručí vzorky na miesto zvozu vzoriek zriadeného príslušnou RVPS, resp. do miesta zberu vzoriek príslušného Štátneho veterinárne­ho a potravinového ústavu (ŠVPÚ) alebo Štát­neho veterinárneho ústavu vo Zvolene (ŠVPÚ).

Vzorky sa doručujú v pracovných dňoch do 15.00 hod., vždy však podľa usmernenia RVPS.

Napr. ak sa konala domáca zabíjačka počas ví­kendových dní, vhodne zabalené odobraté vzor­ky uskladní chovateľ v chladničke (nie v mraz­ničke!) a doručí na miesto zvozu v pondelok do 15.00 hod. Vyšetrenie vzorky je bezplatné. (V niektorých okresoch je vyšetrenie spoplatnené sumou 5,50 €)

7. Čo v prípade, ak sa zabíjajú viaceré oší­pané?

Každá odobratá vzorka bráničných pilierov z obidvoch polovíc jatočných tiel domácej ošípa­nej sa zabalí osobitne spôsobom podľa vyššie uvedeného v bode 6. Aj keď nepoznáte výsle­dok vyšetrenia na svalovca, môžete pokračovať v domácej zabíjačke - to nikto nezakazuje - ale POZOR! Mäso jatočnej ošípanej z domácej za­bíjačky alebo jeho časti s vnútornými orgánmi, ktoré nie sú tepelne opracované, môžu byť po­užité pre domácu spotrebu po troch pracovných dňoch od doručenia vzorky na miesto zvozu, teda ak chovateľ po domácej zabíjačke, ktorá bola počas víkendových dní, doručil vzorku na určené miesto zvozu v najbližší pondelok a do štvrtka toho istého týždňa mu nebol oznámený pozitívny nález svalovca zistený laboratórnym vyšetrením, môže použiť tepelne neopracované výrobky z domácej zabíjačky na svoju spotrebu.

8. Ako sa dozviem o výsledku laboratórneho vyšetrenia?

Prípadný pozitívny nález laboratórneho vyše­trenia na svalovca bude chovateľovi oznámený bezodkladne (telefonicky, faxom, e-mailom - podľa uvedenia jeho kontaktného údaju v sprie­vodnom liste).

9. Produkty domácej zabíjačky nesmiete pre­dať alebo darovať, dokonca ani susedovi

„Produkty z domácej zabíjačky sú určené vý­lučne pre súkromnú spotrebu chovateľa, fyzic­kej osoby, držiteľa, vlastníka v jeho domácnosti a jemu blízkych osôb. Nesmú sa uvádzať ďalej na trh za účelom predaja. Podľa § 115 občian­skeho zákona „domácnosť“ tvoria fyzické oso­by, ktoré spolu trvale žijú a spoločne uhrádzajú náklady na svoje potreby. Podľa § 116 – 117 občianskeho zákona je blízkou osobou príbuz­ný v priamom rade, súrodenec a manžel; iné osoby v pomere rodinnom alebo obdobnom sa pokladajú za osoby sebe navzájom blízke, ak by ujmu, ktorú utrpela jedna z nich, druhá dôvodne pociťovala ako vlastnú ujmu.“ Fyzická osoba sa dopustí priestupku, ak uvedie na trh produkty živočíšneho pôvodu, ktoré sú zdraviu škodlivé alebo nebezpečné, alebo ktoré neboli vyrobené v prevádzkarni, alebo ak nestiahne takéto vý­robky z trhu. Zároveň teda môžete pri zabíjačke dostať pokutu, ak neohlásite zabíjanie hoväd­zieho dobytka na súkromnú domácu spotrebu príslušnej regionálnej veterinárnej a potravino­vej správe aspoň jeden pracovný deň vopred. Pri porušení týchto predpisov môže príslušný orgán veterinárnej správy uložiť fyzickej oso­be pokutu do výšky 300 eur. Ďalšia pokuta vám hrozí od zdravotnej poisťovne, ktorá môže od vás vymáhať aj náklady spojené s liečbou v dôsledku nákazy z neohlásenej zabíjačky.

10. Čo je najväčšie riziko?

Najviac rizikovým produktom – výrobkom - v tomto prípade je tradične vyrábaná domáca klo­bása údená studeným dymom, ktorá je charak­terizovaná ako tepelne neopracovaný produkt. Pre odstránenie rizika nákazy je nutné tepelné opracovanie živočíšnych produktov, prípad­ne ich ošetrenie hĺbkovým zmrazením, ktoré spoľahlivo likviduje pôvodcu trichinelózy.

Ak potrebujete poradiť ohľadom samotného po­stupu zabíjačky, tu nájdete stručný popis jednot­livých fáz a úkonov domácej zabíjačky. Postup zabíjačky

(Zostavil: Ing. Boris Halaj, Masodomov.sk)


Autor: redakcia

Tento članok bol vytačený z portálu Týždenníka Dukla, Centrálna 812/11, 089 01 Svidník, tel/fax: +421 54 7881741, mob 24hod: +421 911 665 600, redakcia@e-dukla.sk, www.e-dukla.sk